A magányos farkas nyelvtanuló fájdalmában üvölt

Felsorolhatatlanul sok egyemberes dolog van az életben. Dolgok, amiket egyedül Te tudsz megcsinálni, mert senki nem tudja, akarja, és fogja elvégezni helyetted. Fájdalmas bejelentés következik: a nyelvtanulás nincs köztük. A magányos nyelvtanuló soha nem lesz sikeres nyelvtanuló. Ezt most olvasd el, ha úgy gondolod, hogy egyedül is képes vagy megtanulni angolul.

Könyvtárnyi cikket írtunk már arról, hogy miért hatékonyabb a csoportos nyelvtanulás az egyéni tanulásnál. Erre a felismerése építettük fel az egész Speak!-et, és ezért csinálunk 10-12-14 fős tanfolyamokat, nem pedig lélekölő egyéni, vagy unalmas kiscsoportos kurzusokat.

Azok a szakmai érvek, amik a csoportos nyelvtanulás mellett szólnak, valójában egy sokkal mélyebb összefüggésben gyökereznek. Ezt az összefüggést nemes egyszerűséggel emberi természetnek is nevezhetjük.

Egyszerűen így működünk. Bizonyos dolgokban, sőt talán a legfontosabb dolgokban, társas lényként tudunk a leghatékonyabban funkcionálni. Együttműködésben, kölcsönös segítségnyújtásban, kommunikációban. Ezt diktálja az evolúció vastörvénye, és a szívünk is.

Mi köze van a biciklizésnek a nyelvtanuláshoz?

Emlékszel még, hogy tanultál meg járni? Először a kanapé karfájába, később a szüleid kezébe kapaszkodtál, még később pedig egy fűszálat szorongatva tetted meg az első, önálló lépéseidet. Volt segítséged? Naná, hogy volt.

Neked is fent volt a pótkerék, amikor biciklizni tanultál? Aztán apukád rohant utánad a játszótéren seprűnyéllel, amikor először ültél „nagy biciklire”? Volt valaki, aki kihúzott a csalánosban, vagy az árokban végződő első bénázásokból? Remélhetőleg igen 🙂

A nyelvtanulás nem csak technikai kérdés

De, hogy ne szaladjunk ennyire messzire a nyelvtanulástól: emlékezz vissza, hogyan tanultál meg a saját anyanyelveden. Bezárkózva egy üres, hangszigetelt szobába, ahol senki nem zavart és a tanulásra tudtál koncentrálni? Vagy a környezeteddel beszélgetve, másokat megfigyelve, utánozva?

Minden nyelvtanulás alapja a kommunikáció, a kommunikációhoz pedig mindig legalább két ember kell.

csoport-nyelvtanulo

Nem intelligens online felületek, könyvek, tesztek, szótárfüzetek, hanem emberek. Társak. (Ha nem szeretsz más emberekkel beszélgetni, de szeretnél megtanulni angolul, akkor javaslom, hogy kezdj el erősen lobbizni a robotgyártó cégeknél, hogy pörgessék fel a fejlesztéseket.)

A kommunikáció alapja pedig a beszéd, ezért angolul beszélni is csak beszéd közben lehet megtanulni. Ehhez pedig társakra, hús-vér emberekre van szükséged, akik nem csak a gyakorlásban segítenek, de még azt is megkérdezik, hogy milyen napod volt.

Mert a nyelvtanulás nem csak technikai kérdés. A leghatékonyabb beszédfejlesztő módszer, és a legfelkészültebb tanár sem tud mit kezdeni veled, ha nem vagy elég motivált ahhoz, hogy átlendülj a holtpontokon, és óráról-órára keményen hajts.

A motiváció egyik forrása pedig ugyanaz a társad lesz, aki az edzésben, gyakorlásban is a partnered. Ő fog húzni, tolni, pörgetni, hajtani, ha kell akár vonszolni is maga után, amikor a feladás délibábja ledönt a lábadról.

Miért állnak össze a madarak is V alakba?

Biztos tudod, hogy amikor egy madár suhint egyet a szárnyával, felhajtóerőt képez az őt követő madár számára.  Azért áll össze több tucat madár egyetlen V alakba, mert az egész csapat 71 %-kal hosszabb utat tud megtenni, mintha az egyes madarak egyedül repülnének.

Amikor egy lúd kiesik a V alakból, hirtelen úgy érzi, mintha mázsás súly húzná lefelé és gyorsan visszatér a csapathoz.

Amikor egy lúd elfárad, hátra repül, és egy másik foglalja el a helyét a V csúcsán.

A hátul repülő ludak hangos gágogással bátorítják az elsőket a sebesség növelésére.

Amikor egy lúd megbetegszik, 2 másik lúd is lemarad vele a V alakzatból, és követi, hogy védelmet nyújthassanak számára.

Addig maradnak vele, amíg erőre kap, és újra repülni tud, vagy amíg meghal.

Akkor útra kelnek, hogy beérjék saját alakzatukat, vagy csatlakozzanak egy másikhoz.

v-csoport-nyelvtanulo

A V alakban repülő madarakat nem számok, kutatási eredmények, vagy tudományos kísérletek, hanem a természet törvényei győzték meg arról, hogy egy csoport hatékonyabb az egyénnél.

Egy szó, mint száz: a magányos nyelvtanuló nem örömében, hanem fájdalmában üvölt. Ha meg akarsz spórolni egy jó kis hangszálgyulladást, és meg szeretnél tanulni angolul beszélni, akkor ideje megkeresni a „saját falkádat”.

Jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, és indulj el a csoportos és beszédközpontú nyelvtanulás útján, hogy minél előbb magabiztos, aktív és kommunikációképes nyelvtudás legyen a kezedben:

banner_button

Share This