Miért nem működik az az angol nyelvtanfolyam, amiben túl sok „túl” van?

Egy angol nyelvtanfolyam sikeressége és hatékonysága mindig pengeélen táncol. Képzelj magad elé két 6 méteres oszlopot, amit csak egy vékony, alig fél talp szélességű kötél köt össze. Az egyik oszlop jelképezi a kiindulási pontot, a másik pedig a célt, ahová egy 60 órás angol nyelvtanfolyam alatt el szeretnél jutni. Megvan? Szuper. Akkor most képzeld el, hogy a tanárod egy profi artista, Te pedig az a növendék vagy, akit most tanítanak meg a kötéltánc rejtelmeire. A csoporttársaiddal együtt, libasorban haladtok a mindössze 5 centis kötélen, alattatok a tátongó mélység. Aztán valaki/valami kibillen az egyensúlyából, és a többiekkel együtt, Te is belezuhansz a sötétlő semmibe. Mi történt? Mitől zuhant a mélybe ez az angol nyelvtanfolyam? Mikor és miért vétheti el a kötéltáncos a következő lépést? És miért nem működik az az angol nyelvtanfolyam, amiben túl sok „túl” van?

A sikeres angol nyelvtanfolyam képlete egy bonyolult, több ismeretlenes egyenlet. Ha Te is legalább annyit szenvedtél a középiskolában a matekkal, mint én, akkor elég róla annyit mondani, hogy nehéz megoldani. Kell hozzá rutin és nem árt ismerni az alapelveket. Én most az utóbbiról szeretnék beszélni.

Azt a kérdést tettük fel a bevezetőben, hogy miért zuhanhat le arról a képzeletbeli kötélről az egész angol nyelvtanfolyam a mélybe. Az egyensúlyvesztésnek –több ismeretlenes egyenletről lévén szó – több oka is lehet. Nem mindig jelentkeznek egyszerre, de ha legalább 2-3 tétel ott van a rendszerben, akkor minden borulhat.

angol-nyelvtanfolyam-kotel

Íme 19 ok, ami egy egész csoportot leránthat a mélybe (kb. 2 percnyi gondolkodási idő után szedtem össze a listát, ami kb. a végtelenségig bővíthető lenne):

 1. Túl nagy csoport.
 2. Túl kicsi csoport.
 3. Túlságosan különböző tudásszintű diák a csoportban.
 4. Túl gyors tanulási tempó.
 5. Túl lassú tanulási tempó.
 6. Túl sok hiányzás.
 7. Túl sok tanárváltás.
 8. Túl sok ismétlés.
 9. Túl kevés ismétlés.
 10. Túl gyenge tananyag.
 11. Túl „erős” néhány diák a többiekhez képest.
 12. Túl „gyenge” néhány diák a többiekhez képest.
 13. Túl sok házi feladat.
 14. Túl kevés házi feladat.
 15. Túl kevés gyakorlás.
 16. Túl sok elmélet.
 17. Túl kevés elmélet.
 18. Túl erős tananyag.
 19. Túl kevés beszéd.

Ebből a 19 tételes listából már 1 elem is bőven elég ahhoz, hogy egy egész angol nyelvtanfolyam zátonyra fusson. Pengeél? Pengeél a javából.

Ha egy angol nyelvtanfolyam túl sok „túlt” tartalmaz, akkor vállalhatatlanul nagyra nő a zuhanás kockázata és nem tudunk biztonságosan átjuttatni egy 10-14 fős csoportot A-ból B-be.

angol-nyelvtanfolyam-rope

Milyen biztosítóköteleket csatolhatunk magunkra, hogy a minimálisra csökkentsük az egy angol nyelvtanfolyamra jutó „túlok” számát?

 1. Lézerpontos angol szintfelmérő, amivel csak azonos tudásszintű diákok kerülhetnek egy csoportba.
 2. Folyamatos profilozás, amivel észlelni tudjuk, ha egy diáknak túl sok, vagy túl kevés az anyag; túl gyors, vagy túl lassú a tempó stb.
 3. Ideális csoportlétszám, amivel kiküszöbölhetjük a káoszt, de megelőzhetjük az unalmat, és a lehető legtöbbet profitálhatnak a diákok egymás tudásából és nyelvhasználatából (pl. kiejtésbeli különbségek).
 4. Sok beszéd és gyakorlatias nyelvtanozás, amivel a leghatékonyabban tudjuk fejleszteni a diákok kommunikációs képességeit. (Ezt hívjuk mi 100% beszéd, 0% könyv módszernek).
 5. Megfelelő mennyiségű gyakorlás és házi feladat. Ez egy kulcsfontosságú tényező, mert ezen múlik, hogy az órák melósak lesznek, de nem unalmasak, a házi feladat pedig nem nyomasztó teher, hanem egy könnyű levezetés a napi edzés után.

Az elmúlt 2-2,5 év tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy ezekkel a „biztosítókötelekkel” 98%-ban sikerült egyensúlyt teremtenünk és elkerülnünk azt, hogy az angol nyelvtanfolyam diákostul, tanárostul, mindenestül együtt a mélybe zuhanjon.

angol-nyelvtanfolyam-dance

Szeretnéd kipróbálni milyen érzés egy olyan angol nyelvtanfolyam óráira járni, ami biztonságban átvezet a kötélen? Akkor jelentkezz ingyenes és lézerpontos szintfelmérőnkre, és indulj el a beszédközpontú nyelvtanulás útján:

banner_button

 

Share This