Kis magyar nyelvvizsga határozó (5. rész)

Öt részes, nyelvvizsgákat bemutató cikksorozatunkban eddig az Origó és az Euro, a BME és az ECL, a TELC és a TOEFL és Cambridge nyelvvizsga titkaiba avattunk be téged. A mai, utolsó részben egy olyan nyelvvizsga bemutatása következik, ahol nincs nyelvtan. (Vagy legalábbis nem úgy, ahogy eddig gondoltál a nyelvtanra.)

Az IELTS nyelvvizsga

Az IELTS (azaz International English Language Testing System) az FCE-heh és a CAE-hez hasonlóan szintén Cambridgeből ered, azonban ez a nemzetközileg elismert nyelvvizsga kicsit más célokat szolgál. Az alapvető célja, hogy az egész világon bármilyen két jelentkező nyelvi szintjét össze lehessen mérni, pl. egy állásra vagy egyetemi felvételi esetén ez alapján lehet dönteni, ki a jobb.

Alapvetően két fajtája van: az Academic és a General változat – az előbbit az egyetemek kérik, az utóbbit minden más helyen elfogadják (pl. munkahelyeken).

A feladatok majdnem ugyanazok (egy fontos kivételtől eltekintve), a különbség inkább az olvasott és hallgatott szövegekben jelentkezik.

A szövegértésben például az Academic vizsgáknál tudományos cikkeket találunk, a Generalban inkább újságcikkeket. Az Academic esetében a hallgatás egyetemi témákkal foglalkozik (pl. diák határidő kitolásért kuncsorog, professzor előadást tart stb.), a General esetében pedig hétköznapibb témákat találunk.

Az FCE/CAE párossal szemben a legfontosabb különbség, hogy itt nincs semmilyen nyelvhelyesség feladat.

Nem kell szavakat írni pontozott vonalakra, nem kell prepozíciók között matatnunk.

Cserébe az olvasásértés egy kicsit ütősebb: három hosszabb szöveget kapsz, mindegyikhez kb. 13-14 kérdés jár (összesen 40 pontért) – ezeket egy óra alatt kell megoldani. Az önálló írásnál van egy esszé, az Academic változat esetében pedig egy plusz feladat – egy grafikont, vagy táblázat alapján kell pár gondolatot megosztani. Ehhez a feladathoz a grafikonokkal kapcsolatos szókincset kell elsajátítani, utána nem nagy kihívás.

A szóbelin a másik Cambridge vizsgával szemben nagy különbség, hogy nincs vizsgatárs, szemtől szemben beszélgetés van.

A nyitóbeszélgetés után egy témakártyát kapsz, amiről 1 perc felkészülés után 2 percig kell beszélned, utána a vizsgázóval együtt beszélgetsz – ez már kétirányú beszélgetés. A hallgatási feladatokban 4 rövidebb szöveg van, ezek között van előadás, de olyan is ahol 2-4 ember beszélget a témáról. A szóbeli egyszerűbb, a hallás utáni talán egy picit nehezebb a másik Cambridge vizsgához képest.

Kinek ajánljuk?

Ha külföldön szeretnél tovább tanulni, akkor az IELTS jó alternatívát jelent a Cambridge nyelvvizsgákkal szemben. Ha reszketsz a nyelvhelyesség feladatoktól, esetleg nem akarsz partnerrel szóbelizni, akkor inkább az IELTS való neked – cserébe kicsit nehezebb az olvasás része. Emellett ha szereted a statisztikákat és a táblázatokat, az Academic verzió írásbelije neked való kihívás.

Ha szeretnél biztosra menni a nyelvvizsgával, akkor próbáld ki a Speak! intenzív és beszédcentrikus nyelvvizsga felkészítő kurzusait. A tankönyvmentes és kommunikatív felkészítés mellé vizsgagaranciát, ingyenes próbanyelvvizsgát, kidolgozott szóbeli tételeket, és extra online gyakorlási lehetőséget is kapsz. Klikk a részletekért:

banner_button

Share This