Kép forrása: rachelephotography.com

Az ünnepi hagyományok teszik a karácsonyt igazán különlegessé szerte a világban, az angol nyelvterületeken is. Minden országnak megvannak a maga tradíciói ebben az időszakban, és ahogy mi is ragaszkodunk a töltött káposztához, az adventi koszorúhoz és a Jézuskához, más országok lakói sem tudják elképzelni a karácsonyt a saját szokásaik nélkül. Ezúttal Skóciába kalauzolunk el, hogy felfedezzük, ők miképp ünnepelnek, ugyanis nem mindig tehették meg, hogy megtartsák a karácsonyt.

Korábban már beszámoltunk róla, hogyan ünnepelnek a britek, milyen hagyományok jellemzőek az USA-ban, sőt, még a brit királyi család karácsonyi szokásait is kielemeztük. De mi a helyzet a skótokkal? Náluk is érdemes körülnézni, hiszen az ünnepet ők is nagyon komolyan veszik, a saját karácsonyi hagyományaikról nem is beszélve. Nyomós okuk van rá, de kezdjük az elején.

A skót karácsony eredete

A téli napforduló idején, ami általában december 21-én, vagy 22-én esedékes a kelták hatalmas ünnepségeket tartottak, hogy megünnepeljék az év legrövidebb napját. A pogány naptár szerint a téli napfordulót követő napfelkelte nagyobb jelentőséggel bír, mint a nyári napforduló, ilyenkor ünnepelték ugyanis a nap újjászületését, ami egyúttal az új év érkezését is jelentette. A mulatságokat az istenek tiszteletére rendezték meg, akiktől azt kérték, vessenek véget a sötét, téli időszaknak, és ragyogjon fel ismét a nap. 

A viking törzsek az időszámításunk előtti 700-as években kezdték meg hódításukat Skócia területén, és magukkal hozták saját ünnepeiket és hagyományaikat is. Ahogy az egykori germán és más pogány népek, ők is a téli napfordulót ünnepelték meg pompás lakomákkal és hajnalig tartó mulatsággal. A viking yule ünnepségek a mai skót karácsony elődei voltak, a szó jelentése pedig a skandináv nyelvből eredeztethető, ami nem meglepő módon lakomát jelent.

Miért tiltották be a karácsonyt Skóciában?

Ha hiszed, ha nem, Skóciában közel négy évszázadon keresztül tiltott dolog volt a karácsony ünneplése. Akit pedig rajtakaptak, súlyos következményekkel kellett szembenéznie. Ami még meglepőbb, hogy a skótóknak egészen 1958-ig kellett várniuk arra, hogy december 24-ét hivatalosan is ünnepnappá nyilvánítsák. De miért történt mindez? Hogy megválaszoljuk, egy kicsit mélyebbre kell ásnunk a történelemkönyvekben. Az őslakos skótok a pogány yule-t ünnepelték decemberben a viking és a keresztény ünnepségek helyett. A reformáció azonban Skóciát sem kerülte el, és 1640-ben a parlament betiltotta a yule-t, és minden más karácsonyi ünnepséget is. A tilalmat olyannyira komolyan vették, hogy még azokat is bíróság elé állították, akik hagyományos yule pite sütésére adták a fejüket. A tiltások feloldására a királyok sem tudták rávenni az egyházat, még VI. Jakabnak és II. Károlynak sem sikerült. Persze a skótok sem nézték tétlenül az ünnep betiltását, és egy igen okos trükkhöz folyamodtak. Az ünneplést az újév első és második napjára időzítették, amivel az egyház már nem tudott mit kezdeni. Így alakult ki a hogmanay.

Hogyan ünnepelnek ma a skótok?

A karácsony a 20. század közepéig munkanap volt Skóciában, annak ellenére, hogy a középosztálybeliek idővel átvették az angolok ünnepi szokásait. Mivel a 80-as években az egyház befolyása jelentősen csökkent, a skótok szabadon ünnepelhették a karácsonyt és a hogmanayt egyaránt. Bár a skótok többsége még emlékszik azokra az időkre, mikor karácsony napján is munkába kellett állniuk, ma már békében ünnepelhetnek a szeretteik körében a nyugati tradíciók szerint, de felidézve a skót hagyományokat. A karácsony elmaradhatatlan kelléke az ünnepi farönk, a fagyöngy alatti csókolózás, illetve a first foot, azaz az első lépés. A babona szerint az, aki először teszi be a lábát az új év első napján a házba, szerencsét fog hozni az ott lakóknak. Persze csak akkor, ha az illető sötét hajú, és véletlenül sem egy szőke viking… 

Persze ezeken kívül is találunk még a skótoknál furcsa hagyományokat, össze is gyűjtöttük a legérdekesebbeket:

  • Egy berkenyeág elégetésével véget vethetünk a családi viszályoknak, barátok közötti összetűzéseknek.
  • Az első vendég ajándékot visz a vendéglátóknak. Tradicionális recept alapján a black bun mazsolával, ribizlivel, mandulával, citrushéjjal, szegfűborssal, gyömbérrel és fahéjjal készül.
  • A kovász nélküli yule kenyér sütése még mindig nem ment ki a divatból, mindig annyi cipócska készül, ahány vendég érkezik. Az egyikbe apró meglepetést sütnek bele, aki megtalálja, az nagy szerencsére számíthat a következő évben.

Ajánlunk egy videót is a témában, így legalább az angolodat is fejlesztheted:

És mi történt  hogmanay ünnepével?

A karácsony térhódításával a hogmanay sem merült feledésbe Skóciában, éppen ellenkezőleg: parádés szilveszteri ünnepléssé alakult. Nem véletlen, hogy megadják a módját, hiszen korábban a tánc és a zene is tiltott volt ebben az időszakban. Skócia fővárosa, Edinburgh ad otthont a legnagyobb hogmanay mulatságnak, tűzijátékkal, koncertekkel és máglyagyújtással köszöntik az új évet, és búcsúztatják a sötét telet. 

Ezt a dalt biztosan hallottad már korábban, de tudtad, hogy Robert Burns költeménye a hogmanay hagyományos éneke? Az Auld Lang Syne a mai napig népszerű, a skótok egymásba karolva éneklik szilveszter éjszakáján.

Szívesen olvasnál még a témában külföldi oldalakon, de úgy érzed, még nem elég biztos az angol nyelvtudásod? 100% beszéd, 0% könyv módszerünkkel megtanítunk angolul, hogy ezentúl bármilyen angol olvasmányt gyerekjáték legyen megérteni. Töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, és csatlakozz következő online angol tanfolyamunkhoz!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This