Egy 20-as évei végén járó nyelvtanuló, átlagosan 1200-1300 órát tanult eddig életében angolul. Őrülten magas szám, pláne ha mellétesszük azt a statisztikát, hogy 10-ből nem egészen 4 magyar tud valamilyen szinten kommunikálni egy idegen nyelven.

Érthető, hogy emiatt jön hozzánk úgy a leendő diákjaink zöme, hogy nincs több vesztegetni való ideje, és egy tanfolyam, vagyis 60 óra alatt tanítsuk meg angolul, ami persze képtelenség.

[És ugyanezért ülnek fel sajnos túl sokan a „villámgyors” haladást ígérő „csodamódszereknek”, amivel sok pénzt, és még több időt veszítenek.]

Az álommunkahelyed viszont talán nem várhat újabb 1200-1300 órát, az előléptetést pedig simán elhalássza előled a fiatalabb fluent English kollégád, ha nem pörgeted fel az angoltanulást.

Azért, hogy ne csússz le a lehetőségekről, és minél előbb megszerezd a magabiztos angoltudást, mutatok 7 módszert, amivel felgyorsíthatod a nyelvtanulás folyamatát.

1. tipp: Olvass el mindent, ami a kezedbe kerül

Regény, újságcikk, hirdetés, szórólap, Facebook poszt, e-mail: ha angol szöveggel találkozol, fald fel.

Ne válogass, ne szelektálj, csak olvass, olvass és olvass, amikor és amennyit csak tudsz.

Két oka van annak, hogy miért fogyaszd mértéktelenül az angol tartalmakat:

  • Brutálisan gyorsan meg tudod növelni a szókincsedet. (Ugye tudod, hogy 2-3000 alapszót kell ismerned ahhoz, hogy heves szívdobogás és remegő térd nélkül végig tudj csinálni egy ártatlan, hétköznapi beszélgetést angolul?)
  • Beégeti az agyadba a már tanult nyelvtani szerkezet helyes használatát, vagyis remek ismétlési lehetőség.

angol-nyelviskola-woman

2. tipp: Írd le, hogy bevésődjön

Ha olyan új szóval, vagy kifejezéssel találkozol, ami tetszik, egy ideig biztosan megragad a fejedben a jelentése. Később csak a pontos magyar megfelelőjében bizonytalanodsz el, később pedig teljesen elfelejted.

A megoldás? Írd le.

Felejtsd el a középiskolák piszkosszürke, középen kettéosztott, lélekölő szótárfüzeteit, és alkoss magadnak egy spéci nyelvtanulási kézikönyvet.

Hogyan csináld?

  • Vezess fel este minden új szót, amit aznap hallottál.
  • Csak azokat jegyezd fel, ami téged érdekel, vagy szerinted hasznos lehet.
  • Alkoss velük egy-egy mondatot, és fordítsd le magyarra.

3. tipp: Beszélj hús-vér emberekkel angolul

Az olvasás fontos, a saját készítésű nyelvtanulási kézikönyv irtó hasznos, de angolul beszélni beszéd közben fogsz megtanulni.

Szóval ne bujkálj a turisták, a külföldi kollégák, vagy a telefonkonferencia (multiul: confcall) elől, hanem keresd a helyzetet, amikor élesben használhatod az angolodat.

Úgy lépheted át a „sok mindent értek, de nem tudok beszélni” fázist a leggyorsabban, ha beleveted magad a kommunikációba: történjen az egy angol nyelvtanfolyam, online nyelvtanuló közösség, vagy egy kedves anyanyelvi ismerőssel való kötetlen beszélgetés formájában.

youtube-nyelvtanulas-gyors

4. tipp: Iratkozz fel öt Youtube csatornára (most)

Főzés? Politika? Humor? Utazás? Zene? Tudomány? Bulvár?

Bármilyen topikhoz vonzódj is, garantáltan több tucat témába vágó Youtube csatorna küzd a figyelmedért. Válassz témát, írd be a keresősávba, és iratkozz fel most rögtön az első öt találatot adó csatornára.

[Megvárom, amíg megcsinálod.

Kész is vagy?

Szuper. :)]

Lehet, hogy az elején nem fogsz a videókból mindent érteni (sőt, szinte biztos), de ha sokat hallgatod őket vezetés, reggeli készülődés közben, vagy ebédszünetben, akkor sokat javíthatsz a hallási utáni szövegértéseden, és a kiejtéseden. (Plusz nem elhanyagolható mennyiségű új szóval bővítheted a szókincsedet.)

utazas-gyors-nyelvtanulas

5. tipp: Láss világot

A külföldi utazás a legkevésbé pénztárcabarát megoldás arra, ha gyorsan szintet akarsz ugrani az angollal.

Ha viszont megteheted, akkor mindenképpen fedezd fel az angolul beszélő világot: irány Anglia, az USA, vagy akár Dél-Afrika, Ausztrália, Új-Zéland. Foglalj szállást, vegyülj el a helyi piacon, hegyezd a füled a metrón, nézz szét a múzeumokban, vegyél el minden helyi újságot, ismerkedj a pubban.

A lényeg, hogy 120%-osan használd ki nyelvtanulásra az időt, amíg külföldön vagy.

6. tipp: Használd az angolul beszélő barátaidat

Van olyan ismerősöd, aki rendszeresen oszt meg angol nyelvű cikkeket, videókat, blogbejegyzéseket az idővonalán?

Akkor le ne tiltsd, sőt: kezdd el követni, hogy miket posztolgat, és te is nézz szét azokon az oldalakon, ahonnan ihletet merít a bejegyzéseihez.

Ez akkor jó módszer, ha nincs ötleted arra hol, hogyan, milyen témában, vagy kulcsszavakra keress olvasni-, hallgatni-, néznivalót magadnak.

Még jobb, ha ugyanezzel a barátoddal megiszol néha egy sört, vagy rozéfröccsöt, és 2 órán át csak angolul kommunikálsz vele. (Ha bátortalan vagy, belefér a két sör is :).)

gyors-nyelvtanulas-uzenet

7. tipp: Tedd fel az összes kérdést, amit fel lehet tenni

A kíváncsiság megölhet egy 4×4 sávos autópályán átszaladó macskát, de ez a tulajdonság hajtja a profi nyelvtanulókat a magabiztos és betonkemény nyelvtudásig.

Ha gyorsan meg akarsz tanulni angolul, akkor mindig tedd fel / fel kell tenned a kérdéseidet, hogy gyors választ kaphass, és a következő szintre léphess.

  • Merj kérdezni a tanárodtól, ha egy angol nyelvtanfolyamra jársz, és valami nem tiszta.
  • Merj kérdezni az angolul jól beszélő barátaidtól, ha nem értesz egy szót, amit használnak.
  • Merj „kérdezni” a szótártól, ha nem vagy biztos egy kifejezés jelentésében.
  • Merj kérdezni a netes tanulóközösségekben, ha úgy érzed elakadtál.

Az utolsó tippem: iratkozz be hozzánk egy 60 órás, tankönyvmentes, kommunikatív angol tanfolyamra, mert semmilyen más tanulási forma nem lendít annyit az angolodon, mint 2700 percnyi folyamatos beszéd.


Első lépésben jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, és derítsd ki, hogy honnan kell elindulnod az angoltanulásban:

button

Share This