Kép forrása: canva – canva.com

Az évszakváltás remek lehetőséget nyújt a megújulásra. Sokaknak a tavasz kezdete jelenti az újrakezdést, szerintünk az őszi időszak is tökéletes arra, hogy újra felvegyük a fonalat, és folytassuk az angoltanulást! Nyáron sok diák elkalandozik, és ilyenkor hajlamosak vagyunk elhagyni a napi rutinunkat, amibe az angolozást már csak nehezen tudjuk visszailleszteni. De ha egy kis cselhez folyamodunk, azonnal kiderül, hogy csak egy kis lendület kell ahhoz, hogy visszanyerjük a motivációnkat!

1. Látogass meg egy adományboltot, utcai könyvárust, vagy antikváriumot, és válassz magadnak őszi olvasnivalót – angol nyelven!

Ha szereted a régiségeket, ez különösen jó program lesz számodra, most azonban ne bízd a véletlenre. Legyen az a kitűzött cél, hogy egy angol nyelvű olvasmánnyal térsz haza. Akár egy magyar író angolra lefordított kötetét is megvásárolhatod, izgalmas lesz az ismert történetet angolul is elolvasni. Nem kell vaskos kötetet választanod, akár egy novella is elég. Ha megengeded, ajánlunk is néhány szerzőt: Agatha Christie regényei, vagy Edgar Allan Poe novellái szinte mindig fellelhetőek angol nyelven, sötét hangulatú, izgalmas írásaik pedig tökéletesek lesznek az őszi időszakra.

2. Válassz őszi hangulatú filmek közül, és nézd meg őket eredeti nyelven!

Szerencsédre, mi már össze is válogattunk jónéhányat, amelyek tökéletesen illenek az őszi estékhez. Romantikus, misztikus és családi filmeket is találsz a listánkon, amit ide kattintva olvashatsz el. Ne csalj! Angol nyelven nézd meg őket. Ha még kezdő vagy, akkor magyar felirattal, ha egy ideje már angolozol, akkor angol felirattal. Ha már elég magabiztos vagy, megpróbálkozhatsz azzal, hogy csak a füledre hagyatkozol és az angol nyelvtudásodra! Hidd el, óriási sikerélmény lesz, nagyon hatékonyan lehet ezzel a módszerrel gyakorolni az angolt.

3. Sajátítsd el egy ikonikus őszi ital receptjét, természetesen angolul!

Ahogy egyre hűvösebb lesz, egyre inkább vágyunk a melengető finom italokra is. A megszokott kávé, vagy tea helyett most próbálkozz valamilyen őszi különlegességgel! A pumpkin spice latte nagyon népszerű ilyenkor, de nem kell vagyonokat költened rá egy kávéházban, elkészítheted magad is. Az interneten számos angol recept lesz a segítségedre! Akár a YouTube-on is körbenézhetsz, így még szemléletesebb, videós útmutatókra bukkanhatsz. Tipp: szinte mindig be tudod állítani, hogy a videó feliratozva legyen, így kezdőként is megpróbálkozhatsz bármelyik recepttel. Kizárt, hogy elrontsd! 

Mi idén tutira kipróbáljuk a Harry Potterből ismert butterbeer, azaz vajsör receptjét:

4. Irány a szabadba egy kis szóvadászatra!

Ha süt a nap, még egy kellemes piknik is belefér ősszel! Válassz magadnak egy kirándulóhelyet, és ne felejtsd otthon a füzetedet és a tolladat se! Némi sétálgatás után telepedj le egy neked tetsző helyen, és nézz körbe! Figyeld meg a környezeted, és jegyezd le, mit látsz magad körül. Minden szóhoz írd oda az angol megfelelőjét is, ha valamit nem tudsz, szótárazd ki! Ismételgesd az ismeretlen szavakat a jelentésükkel, amíg meg nem jegyzed, majd próbálj meg mondatokat alkotni velük. Nem kell bonyolult nyelvtani szerkezeteket használnod, most elég, ha a szavak jelentésére fókuszálsz. Így nem is annyira unalmas a szótanulás, nem igaz? Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a szabad levegőn sokkal hatékonyabb a tanulás, ezért érdemes kihasználni a jó időt.

5. Menj el egy könyvtárba tanulni!

Ha csendre és nyugalomra vágysz, no meg egy kis környezetváltozásra, keress egy könyvtárat, ahova beülhetsz olvasni, angolozni. Akár ki is kölcsönözhetsz egy angol nyelvű olvasnivalót magadnak, de az is szuper, ha ott helyben lapozol át néhány könyvet, vagy újságot. Bármilyen művet is veszel a kezedbe, az angol nyelvű szövegek olvasásával sokkal magabiztosabb lehet a tudásod. Bővül a szókincsed, fejlődik a helyesírásod, és az angol nyelv kulturális és irodalmi aspektusaival is közelebbről megismerkedhetsz. Szabina, az egyik angoltanárunk egy blogbejegyzést is szentelt a témának, ebben megismerheted az olvasás előnyeit, és válogathatsz az általa ajánlott könyvek közül, amikkel tuti, hogy felturbózhatod a nyelvtudásodat. Csak ide kell kattintanod, és már olvashatod is a cikket.

6. Készíts saját kezűleg őszi kopogtatót, asztaldíszt, vagy dekorációt halloweenre angol nyelvű videók segítségével!

Ha angolozásról van szó, a YouTube valóságos aranybánya, hiszen akár egy egyszerű tutorial videóval is erősíthetjük a tudásunkat. Mégha nem is tartod magad ügyes kezűnek, néha érdemes kitörni a rutinból és kreatívkodni egy kicsit, mert ilyenkor az agyad azon részét dolgoztatod meg, ami a tanulás sikerességét segíti. Látod, több szempontból is hasznos időtöltés az alkotás. 

Ebben a videóban látványos, pénztárcabarát, de kezdőknek is teljesen kivitelezhető ötleteket találtunk:

7. Menj el egy múzeumba, és ha van rá lehetőséged, kérj audio guide-ot, méghozzá angol nyelven!

Nemcsak nyaraláson, vagy külföldi utazáson élhetsz ezzel a lehetőséggel, mert jó néhány magyar múzeumban is elérhetőek az audio guide-ok. Sétálj végig úgy a kiállításon, hogy angolra állítod a készüléket! Egy kicsit úgy érezheted magad, mint egy turista, és közben még gyakorolhatod is az angolt. Ez egy szuper ötlet arra, hogyan csempészheted be az angolozást a szabadidős programjaidba is.

8. Fedezz fel új zenéket! Keress olyan előadót, akit eddig még nem igazán ismertél, és figyelmesen hallgasd a dalait!

Mennyire érted meg, miről énekel a dalszöveg nélkül? Egy korábbi blogbejegyzésünkben 10 olyan előadó slágerét gyűjtöttük össze, akiknek a dalaival egészen új szintre emelheted az angol nyelvtanulást. Egy kattintás, és már hallgathatod is őket! A cikkből az is kiderül, hogyan gyakorolhatsz a dalszövegek segítségével.

9. Vásárolj új noteszt vagy füzetet, amibe gyakorolhatsz angolul!

Ebbe elkészítheted például azokat a feladatokat, amelyeket Péter, nyelviskolánk egyik alapítója és jelenlegi szakmai vezetője a YouTube-on ad fel neked minden csütörtökön. Ha csak ennyi fér bele a napi angolozásba, már az is több, mint a semmi! Egy gyors videó, fél órányi lecke, és egy kicsit megint közelebb kerülsz a céljaid eléréséhez. Több száz videó közül válogathatsz a csatornánkon, érdemes feliratkozni is, ha nem szeretnél lemaradni a legújabb tartalmakról. 

Ez a videó ugyan nem mai darab, de az őszi időszak jegyében aktuális:

10. A mozi az esős időben is remek programötlet, most viszont törd meg a szokásokat, és eredeti nyelven nézd meg a kiválasztott filmet!

Persze a filmnézés nem helyettesíti a tanulásba fektetett munkát, de sokat segíthet az előrejutásban, ráadásul közben még szórakozhatsz is. Kutatások bizonyítják, hogy akik feliratos filmeket néznek, jobban beszélik az anyanyelvüktől különböző idegen nyelveket, elsősorban az angolt. A megszerzett angoltudás tehát karbantartható és eredményesen mélyíthető mozizás közben. Erről bővebben is olvashatsz egy korábbi cikkünkben, csak kattints ide, és máris látod.

11. Próbálj ki egy új hobbit, és közben hallgass angol nyelvű podcastot, vagy hangoskönyvet!

Jó, ha gyakorlod a multitaskingot, hiszen ha a későbbiekben angolul fogsz beszélni, akkor is előfordul majd, hogy közben más tevékenységre is koncentrálnod kell. De ha magabiztos vagy, ez már nem fog gondot okozni, főleg, ha ezzel az egyszerű gyakorlattal rákészülsz a hasonló helyzetekre. Főzés, takarítás, vagy bármilyen általad kedvelt tevékenység közben hallgass angol nyelvű podcastot! Bővítheted a szókincsedet, javíthatod a hallgatási készségeidet és elmerülhetsz az angol nyelvben. Többek között. De még ennél is több előnye van, ha podcastokat hallgat az ember! Egy bejegyzésben összegyűjtöttük mindet, sőt, még ajánlunk is néhány csatornát, amire angoltanulóként érdemes ráhangolódnod. Ide kattints!

12. Szervezz kvízestet vagy közös társasozást a barátaiddal!

Próbáltál már angolul Activityzni? Ha még nem volt szerencséd, akkor éppen itt az ideje. Ha tehetnénk, minden angolórán kötelezővé tennénk a játékot a hagyományos oktatásban, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy a diákok felszabadultak legyenek. Így sokkal gördülékenyebben megy a tanulás, és a szorongás is csökken, ha arra kerül a sor, hogy megszólaljanak angolul. Játék közben észrevétlenül tanulhatunk, és ha olyan szerencsések vagyunk, hogy családi körben, vagy baráti társasággal együtt játsszunk, akkor még inkább hatékonyabb lehet a játék az angoltudásunk fejlesztésének szempontjából. A mi személyes kedvencünk a Cards Against Humanity című játék, de ezt tényleg csak azoknak ajánljuk, akiknek elvetemült humoruk van. 

Ízelítőképpen egy kis videó, amiben három nagymama játszik ezzel az igen csak korhatáros, de annál szórakoztatóbb játékkal:

13. Iratkozz be a következő online angol nyelvtanfolyamodra a Speak!-ben!

Minden tippünk hasznos lehet számodra, ha felvennéd az angoltanulás fonalát. Úgy hisszük, sosem késő elkezdeni, és mindig megéri újból belevágni, még ha korábban el is vesztetted a motivációdat. Ezzel a bakancslistával beillesztheted az életedbe az angol nyelv gyakorlását, de az igazi fejlődést csak akkor érheted el, ha aktívan foglalkozol a tanulással. Online magánóráinkat bármikor elkezdheted, akár kezdő, akár haladó, akár újrakezdő vagy, szívesen látunk a fedélzeten! Gyere, és tapasztald meg velünk a nyelvtanulás pozitív mellékhatásait!

Nem hiszünk az angoltanulással kapcsolatos sztereotípiákban, olyan nincs, hogy valakinek nincsen nyelvérzéke! Nálunk akár az alapoktól is kezdheted a tanulást, vagy folytathatod ott, ahol egykor abbahagytad. Töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, aztán kezdődhet egy új kaland a Speak! Nyelviskolában!

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This