21 dolog, amit tudnod kell a Speak! Nyelviskoláról

21 pontban összeszedtük, hogy mi az, amit mindenképpen tudnod kell rólunk, ha éppen nyelviskola választás előtt állsz. Kik vagyunk, mi a célunk, miben hiszünk, mit gondolunk a nyelvoktatásról, hogyan tanítunk. Mert ezek a kérdések valójában nem rólunk, hanem rólad szólnak: ha elindulsz velünk a beszédközpontú nyelvtanulás útján, akkor egy csapásra meg fog változni az angoltanuláshoz való viszonyod. És újraírhatod a jövődet.

1) Mi a célunk?

Az a küldetésünk, hogy megtanítsuk angolul beszélni Magyarországot. Abban hiszünk, hogy minden ember nyelvtanulásra született, és birtokában van azoknak a képességnek, amelyek egy idegen nyelv elsajátításához szükségesek. A mi feladatunk az, hogy ezeket felszínre hozzuk, és kiteljesítsük, hogy minél előbb magabiztos nyelvhasználó lehess.

2) Hogyan kezdődött a Speak! Nyelviskola története?

Az, ami két apa, Dunay Péter, és Hrncsár József, a Speak! Nyelviskola alapítóinak merész álmaként indult, ma egy megállíthatatlanul fejlődő közösség közös küldetése. A Speak! 2013 októberében nyitotta meg a kapuit: 30 diákkal, 2 tanárral, és 2 teremmel vágtunk bele, most közel 600 diák tanul 20 teremben, akiket 36 munkatárs segít a céljaik elérésében.

(A teljes sztorit elolvashatod itt.)

3) A nyelvérzék egy mítosz

Egy egész könyvet szenteltünk a témának (Nem mersz megszólalni angolul? Avagy a nyelvérzék mítosza), mert annyira pusztító ez a városi legenda.

Ezért nem lehet elégszer elmondani: minden embernek van nyelvérzéke (vagy senkinek nincs, nézőpont kérdése).

Honnan tudom? Onnan, hogy kb. 7 éves korodra már magabiztosan kommunikáltál a saját anyanyelveden, ami kisgyerekként ugyanolyan ismeretlen volt számodra, mint most az angol.

A nyelvérzék csak egy szólam, egy közhely, ami elfedi a tanítási módszer hibáit, és kiveszi a felelősséget a tanár („nem tudom megtanítani angolul”), és a diák („nem tudok megtanulni angolul”) kezéből.

(A könyvet az ügyfélszolgálatunkon is megveheted, vagy innen is megrendelheted.)

4) Mitől különleges a Speak! Nyelviskola módszere?

100% beszéd, 0% könyv. Ez nem csupán a Speak! mottója, hanem az oktatási programunk szíve, és motorja. A tanuláshoz, tanításhoz nem használunk tankönyveket, szótárakat, tesztkönyveket, és az órák 100%-a beszéd.

Sokan csak beszélnek a beszédközpontúságról – mi meg is csináltuk, és ezzel a módszerrel már több mint 2 000 diákot tanítottunk meg angolul beszélni.

5) Kommunikáció: ember az emberrel

A Speak! mögött nem csupán 3 év több ezer sikersztorija, és 20 év nyelvoktatási tapasztalata, hanem egy pofonegyszerű, de annál fontosabb felismerés is áll:

angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni.

Azért gyakorolunk sokat szóban, és beszélünk folyamatosan az órákon, mert a kommunikáció alapja a beszéd, amihez mindig legalább két ember kell. A Speak! Nyelviskola tanfolyamain a diákok egymással kommunikálva fejlesztik a nyelvtudásukat, egymás segítségével győzik le a megszólalástól való félelmüket. És mindezt gyomorgörcsös nyilvános szereplés nélkül, stresszmentesen.

6) Lézerpontos szintfelmérő (ingyen)

Ha nálunk szeretnél angolul tanulni, akkor első lépésben ki kell töltened egy ingyenes szintfelmérőt. A hagyományos szintfelmérők 90%-a tippelgetős, vagy karikázós. Jelöld be, húzd alá, x-eld be, pipáld ki. De nem nálunk.

A Speak! Nyelviskola lézerpontos szintfelmérőjén ki van zárva a tippelés lehetősége, és nem csak írásban, hanem szóban is alaposan felmérjük a tudásodat. Mert szerintünk nem a vakszerencsének, hanem a tényeknek kell döntést hozniuk arról, hogy milyen szinten fogod elkezdeni a tanulást.

(A szintfelmérőről itt, itt, és itt olvashatsz többet.)

7) Bemutatóóra

A szintfelmérőt követően a bemutatóóra jelenti a következő lépést. A bemutatóóra az a pillanat, amikor megmutatjuk, hogyan működik élesben a 100% beszéd, 0% könyv módszer.

Ez egy 0. angolóra, ahol már tanulni is fogsz, kipróbálod a módszert, megismered, hogyan lehet nyilvános szereplés nélkül végigbeszélni egy órát, és felteheted a kérdéseidet a szakmai vezetőnknek.

8) Egy képzési program, amivel csak a Speak!-ben találkozhatsz

Teljesen kezdőtől (A1-1), a feketeöves kommunikátorságot jelentő, haladó szintekig (C1-4) indítunk tanfolyamokat. A 17 szintből álló képzési programunk alapját saját fejlesztésű tananyagok alkotják, amelyek pontosan kijelölik azt az utat, amitől a „nem merek/tudok beszélni” állapotból eljuthatsz a „gátlástalanul tolom az angolt” érzésig.

9) Extra szolgáltatások – csak diákoknak

A 17 szintből álló képzési programot a szemináriumok és nyelvi tréningek teszik teljessé. Ilyen extra gyakorlási lehetőség, a havonta több alkalommal is megtartott Értés- és kiejtésjavító szeminárium, de tartunk állásinterjúra, vagy nyilvános szereplésre is felkészítő tréningeket is. A lista nem teljes, a termékfejlesztés pedig egy never ending story, szóval ki tudja mit tartogatunk még Neked 🙂

10) Csak korrekt árakért várhatsz el minőségi szolgáltatást

A Speak! Nyelviskola tanfolyamain 1150-1450 Ft/óra díjjal tudsz számolni, ami a piaci átlagárnak felel meg, de soha nem akciózunk, és egészen biztosan számíthatsz rá, hogy ennél olcsóbban nem fogsz tudni nálunk tanulni. Mert a minőségen, és a tanulásodért vállalt felelősségen nem akarunk, és nem is fogunk spórolni.

(Az „akciós” és a „jó” tanfolyam közötti különbségekről itt írtunk hosszabban.)

11) A rendszer, ami téged véd

Van olyan, hogy megváltozik egy diákunk élethelyzete, és nem tudja elkezdeni, vagy folytatni a tanfolyamát. Ezért találtunk ki egy olyan átjárható, és rugalmas rendszert, ami a nem várt eseményeket szakmailag, és pénzügyileg is le tudja kezelni, át tudja hidalni, és segít a körülményekhez igazítani a tanulásodat.

12) Minden nap tanulunk valami újat

A Speak! Nyelviskola nem csupán egy nyelvoktatással foglalkozó vállalkozás, hanem egy tanuló szervezet is. A munkatársakat rendszeresen, heti szinten képezzük, hogy a lehető legmagasabb szintű, és folyamatosan javuló minőségű szolgáltatást nyújthassanak Neked napról napra.

13) Minőségbiztosítás

A szintfelmérők, bemutatóórák, tanfolyamok, szemináriumok forgatagában arra is időt szakítunk, hogy csekkoljuk a munkatársak teljesítményét, és a szolgáltatás minőségét. Egy jól szervezett minőségbiztosítási rendszer dolgozik a háttérben azért, hogy pontosan azt kapd a pénzedért, amit megígértünk Neked.

14) Odafigyelünk a haladásodra

A minőségbiztosítás részeként arra is odafigyelünk, hogy amikor a tanárod jelzi, hogy pl. több gyakorlásra van szükséged, vagy akár magasabb szinten is folytathatod a tanulást, akkor időben közbe tudjunk lépni.

Több olyan eszköz áll bevetésre készen (extra gyakorlás, pótóra, szintemelés/csoportváltás stb.), amivel „akadálymentesíthetjük” a tanulási folyamatodat. Mert nem az a célunk, hogy üres fejjel és üres zsebbel lépj ki 2-3 tanfolyam elvégzése után az ajtón, hanem hogy olyan tudás legyen a birtokodban, amit bármilyen éles helyzetben használni tudsz.

15) Nem hagyjuk, hogy kimaradjon a gyakorlás

Mivel a hozzánk járó diákok zöme munka, és család mellett tanul, tisztában vagyunk vele, hogy benne van a pakliban, hogy nem tudsz eljönni egy-egy órára. Azért, hogy ilyen helyzetekben se maradjon ki a gyakorlás, pótórákat vehetsz – extrém mértékű hiányzás esetén ez nem opció, hanem kötelezettség – , amikkel behozhatod a lemaradásodat.

16) Miért jobb a nagycsoport a kiscsoportnál?

A kiscsoportos nyelvtanulás az egyik legnagyobb iparági átverés, a Speak! Nyelviskola tanfolyamain ezért általában 10-12 diák tanul. A közhiedelemmel ellentétben, egy kiscsoportban nem jut se több figyelem, se több törődés a diákokra.

Ráadásul az ilyen kurzusoknak keményen megkérik az árát a nyelviskolák, miközben a fejlődés üteme sokkal gyorsabb, a motiváció szintje pedig összehasonlíthatatlanul magasabb egy nagycsoportban. (Erről is írtunk már egy jó kis összefoglalást.)

17) Online nyelvtanulás: áldás, vagy átok?

Egyik sem. De tény, hogy az online nyelvtanulásból fájóan hiányzik a beszéd, ráadásul nem tud megbirkózni a személyesség hiányával, a gyors motivációvesztéssel, és az ellenőrizetlen információdömpinggel.

Ennek ellenére az online nyelvtanulás szuper kiegészítő eszköze lehet egy beszédközpontú tanfolyamnak. (A témáról itt olvashatsz bővebben.)

18) Az elméleti oktatásnak kicsöngettek

A tankönyvalapú közoktatás nem csak azért nem képes megtanítani angolul beszélni a diákokat, mert a tanárok leterheltek, és az egész rendszer súlyos erőforráshiánnyal küszködik, hanem azért sem, mert „rossz szemléletre van bekötve”.

Az elméleti tudást fontosabbnak tartja az alkalmazásnál, a tökéletes igeragozást az életszerű helyzetekben való helytállásnál. Tisztelet a kivételnek, de ezért van az, hogy egy átlag magyar papíron 6-8 igeidőt, és több ezer szót ismer, de nem mer, vagy tud megszólalni angolul, amikor leszólítja egy turista a Deák téren.

A mi felfogásunkban (100% beszéd, 0% könyv) a gyakorlat megelőzi az elméletet, az alkalmazás a papírízű tudást. (Erről a témáról itt olvashatsz tovább.)

19) Egy hagyományos tanfolyam nem tud megtanítani angolul beszélni

A hagyományos tanfolyamok egy módszertani csónakban eveznek a közoktatással. Túltolt elmélet, minimális gyakorlat, kolostori csönd, kevés beszéd.

A nagy dózisban és hosszú ideig adagolt elmélettől (igeidők orrvérzésig, nyelvtani szerkezetek kifulladásig, több száz soros szótárfüzetek az utolsó fa kivágásáig stb.) nem fogod megtanulni használni, alkalmazni a tudásodat. Ha pedig nem tudod használni, alkalmazni, akkor az első valós élethelyzetben le fogsz blokkolni, kiszárad a szád, lever a víz, és a megszólalástól való félelem csomót köt a nyelvedre.

A Speak! Nyelviskola 100% beszéd, 0% könyv módszere éppen ebből a börtönből, a némaság börtönéből mutat gyors kiutat.

20) Nyelvvizsga: fontos lépés, de célnak kevés

A nyelvvizsga egy fontos állomás egy nyelvtanuló életében, de nem a végállomás.  Az oktatási rendszer, és a munkaerőpiac elvárásai a nyelvvizsgából központi kérdést faragtak, és ezzel a feje tetejére állították a valóságot. Hiszen sok esetben a cél már nem a magabiztos nyelvtudás, hanem a bizonyítvány megszerzése, ami a motivációt is rombolhatja.

A Speak!-ben is sok olyan diák tanul, akinek fontos részcélja a nyelvvizsga, de őket is a tudásszerzés, egy jobb élet reménye hajtja előre, mert tudják, hogy máshogy nem megy. Ezért mindig elmondjuk, hogy mi nem nyelvvizsgázni, hanem angolul beszélni tanítjuk meg a diákjainkat, amivel aztán játszi könnyedséggel ugorják át a nyelvvizsga jelentette lécet.

21) Diplomamentő program

Aktuális kérdés, nem lehet megkerülni. Nem szeretjük. Nem szeretjük, mert nem elég hatékony, nem ott nyújt segítséget, ahol kellene, és adósságba kergetett 5000 (!) embert.

Ezért nem is vettünk részt benne.

Mert a magunk útját járjuk.

És szerencsére egyre többen követnek minket ezen az úton.

Van még kérdésed? Tedd fel a szintfelmérőn:

banner_button

Share This