32 nyelvtanulási tipp – Speak! Nyelviskola

A nyelvtanulás komoly meló, de ezzel a 32 tippel átugorhatod azokat az akadályokat, amik közted és a magabiztos nyelvtudás között tornyosulnak.

 1. Akarj megtanulni angolul. Ez lehetne akár a 0. tipp is, mert a motiváció a sikeres nyelvtanulás előfeltétele. Ha nem vagy elég elkötelezett, akkor megtiltom, hogy elolvasd a következő 31 tippet, mert úgy sem fog(od) használni.

 

 1. Mindig lépésről lépésre haladj. A nyelvtanulás olyan, mint a lego: fokozatosan pakoljuk egymásra a tudástéglákat, és soha nem a tetővel kezdjük az építkezést.

 

 1. Ha valaki azt mondja, hogy nincs nyelvérzéked, küldd el a fr@ncb@ (vagy hozzánk, és adunk neki egy nyaklevest). A nyelvérzék egy mítosz: ne hagyd magad lebeszélni a nyelvtanulásról egy városi legenda miatt.

 

 1. A nyelvtanulás nem sprint, hanem hosszútávfutás. A nyelvtanulásba több száz órányi munkát kell beleraknod, amihez idő (és állóképesség) kell.

 

 1. Megállni tilos. Egy belső felmérésünk szerint, 10-ből 8 diákunk azért nem érte el korábban az angollal kapcsolatos céljait, mert időről időre újra kellett kezdenie a tanulást. Az örökös újrakezdés végtelenül frusztráló, rombolja a motivációt, és csökkenti a hatékonyságot. Egyetlen ellenszere a folyamatos, megszakítás nélküli, de eltérő intenzitású tanulás. (Vagyis nem kell életed végéig tanfolyamra járnod ahhoz, hogy jól tudj angolul, viszont az alapozásnál 450-600 órát bele kell raknod, amihez nélkülözhetetlen, hogy tanfolyamra is járj.)

 

 1. Nincsenek „szupergyors csodamódszerek”. Néhány hét alatt, vagy kézrátétellel még senki nem tanult meg angolul. Ne ülj fel az átveréseknek, mert nyelvtudást nem, csak agyérgörcsöt fogsz kapni a végén (és lemerül a számlád).

 

 1. Tankönyvből nem lehet megtanulni angolul beszélni. Ha nem így lenne, akkor most valószínűleg nem olvasnád ezt a cikket. (Erről már írtunk itt, itt és itt.)

 

 1. Az olcsó nem mindig jó. Amikor angol tanfolyamot keresel, akkor az „akciós” szó láttán villanjon fel a fejedben a vörös lámpa. A nyelvtanulásban különösen igaz a mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve. (Erről a témáról itt olvashatsz bővebben.)
 1. 60 óra alatt ne várj csodát. Egy 60 órás nyelvtanfolyam alatt, nem fogsz megtanulni angolul. Megszilárdíthatod az alapjaidat, kezelheted a korábbról hozott hiányosságokat, helyrehozhatod a viszonyodat az angollal, és elkezdheted fejleszteni a tudásodat – de a célszalag átszakításához ennél több idő kell. Gondolkozz reálisan, és a céljaidhoz, ne a vágyaidhoz igazítsd az órádat, amikor angolul tanulsz.

 

 1. Használd ki az idődet. Ha eldöntötted, hogy meg akarsz tanulni, angolul, akkor sétálj be a Deák téren a képeslapos boltba, és vegyél egy határidőnaplót. Tervezd meg, hogyan tudod becsempészni a mindennapjaidba az angolt, hiszen időt kell szakítanod az óráidra, a házi feladat írásra, olvasásra, filmnézésre stb. A rossz időmenedzsment kinyírhatja, a jó tervezés viszont a mennybe repítheti a tanulási folyamatot.

 

 1. Ragadj meg minden lehetőséget a nyelvtanulásra. Iratkozz fel az összes nyelvtanulási, vagy szókincsfejlesztő hírlevélre; lájkold be a nyelviskolák Facebook-oldalait, olvass blogokat, szakmai oldalakat; keress rá külföldi nyelviskolák Youtube-csatornáira stb. Ezek nagyszerű ingyenes lehetőségek, amivel garantáltan minden nap bele fogsz botlani a nyelvtanuásba.

 

 1. A szótár egy aranybánya, ami arra vár, hogy kitermeld. Ha beleütközöl egy új, számodra érdekesnek tűnő angol szóba, akkor kapd le a polcról (a profik mindig tartanak egy második példányt az éjjeli szekrényen is), és keresd ki a jelentését. Amikor ez már csípőből jön, nem kell A-tól Z-ig megtanulnod az egészet ahhoz, hogy kiszínezhesd a szókincsedet.

words-nyelvtanulas-tipp

 1. Ha már szótár, legyen egynyelvű. Az egynyelvű szótárak rákényszerítenek még több szó megtanulására, és segítenek átkattintani az agyadat „minden percben nyelvtanuló” üzemmódra.

 

 1. A kontextus a király. Amikor rábukkansz a neten, vagy a szótárban egy érdekes szóra, akkor alaposan nézd meg a mondatot, amiben használták, és keress rá még több példát. Ez egy pro szótanulási tipp, amivel észrevétlenül mélyíted el, égeted be az agyadba a megtanult szó helyes alkalmazását.

 

 1. Ne puszta szavakat, hanem mindig komplett kifejezéseket tanulj. Így nem csak a szó jelentését fogod megjegyezni, hanem kész mondatokat, mondatkezdeményeket is eltárolsz a fejedben, amiket éles helyzetben azonnal, szinte gondolkodás nélkül alkalmazhatsz.

 

 1. Párosan szép az élet – és a szótanulás is. Tanuld párosával az új szavakat, mert így egyetlen tanulási művelettel tanulsz meg két kifejezést, amivel energiát spórolsz, és úgy égeted be a tudatodba, ahogyan azokat később használni fogod. Egész mondatokban.

 

 1. Játszani jó. Különösen a szótanulásnál hatékony, ha játékos formában gyakorlod a már megtanult kifejezéseket. A játékos szótanulásnak jó eszköze lehet egy mobil app (pl. Quizlet), de besétálhatsz a játékboltba, és lekaphatod a Scrabble angol nyelvű változatát is.

 

 1. A Farmville nem ciki. Ha esténként Te is konzollal a kezedben kapcsolódsz ki, mint Kevin Spacey a House of Cards-ban, akkor van egy jó hírem: aktív nyelvtanuló vagy. Nem csak a videójátékok, hanem az ingyenes online, vagy akár a Facebook-os alkalmazások is hasznos szótanuló eszközök lehetnek. Azt se szégyelld, hogy munkaidőben farmozol, vagy éppen a Forge of Empires-t tolod, mert rengeteg szót tanulhatsz belőlük. A gyerekek is játszva tanulnak: ki mondta, hogy nekünk felnőtteknek ezt csak unalmasan szabad?

 

 1. Kapcsold össze. Ha látsz egy angol szót, akkor mondd ki hangosan akár többször is. Mire hasonlít? Milyen emléket idéz fel benned? Milyen színnel, illattal, számmal, sorozatkarakterrel tudod összekötni? A gondolattársítás lefegyverzi az agyadat, és képtelen lesz ellenállni az asszociációkkal beégetett szavak elraktározásának.
 1. Harry Potter tényleg egy mágus. Ha kezdőként szeretnél angolul olvasni, akkor mindig válassz olyan könyvet, amit magyarul akár már többször. Nekem ilyen a Harry Potter, aminek minden kötetét legalább 6-szor elolvastam 12 és 21 éves korom között.

 

 1. Könnyített olvasmányok. Sok klasszikus és mai regény, novella érhető el könnyített, megadott tudásszintre (kezdő, középhaladó, haladó stb.) egyszerűsített formában. Az ilyen könyvekben általában ki is emelik a bonyolultabb, vagy kulcsfontosságú szavakat, amiket ott helyben ki tudsz szótárazni, amivel bővítheted a szókincsedet.

tv-32-tipp-nyelvtanulas

 1. Maradj otthon, nézzél TV-t. A film-, és sorozatnézés akkor a leghatékonyabb, ha angolul nézed, angol felirattal. Az elején segít, ha olyan mozit választasz, amit korábban már láttál. A filmnézés nem csak a szókincsedet fejleszti, hanem a hallás utáni szövegértésedet is alaposan megdolgozza. Ráadásul a mai filmekből, sorozatokból a hétköznapi, élő nyelvet, és nem a tankönyvi, kb. 100 évvel ezelőtt beszélt angolt fogod megtanulni.

 

 1. Hallgatni arany. Minél több angol szöveget hallgatsz, annál jobban rááll a füled, szóval nézd meg a csatornakiosztást, és keresd meg a BBC-t, vagy keress rá a Youtube-on amerikai, vagy angol előadók TED-es szerepléseire. A sok „listening”-típusú gyakorlattal nem csak a szövegértési képesség fog javulni, hanem a kiejtésed is.

 

 1. Ismételd meg. Ismételd meg. Ha angol nyelvű szöveget hallgatsz, akkor rendszeres időközönként állítsd le a videót/filmet/CD-t, és mondd vissza, amit hallottál. Akár el is túlozhatod, hogy még gyorsabban fel tudd venni az anyanyelvi beszélők beszédritmusát, hangsúlyozását, kiejtését. (Plusz szóban is kevésbé félsz majd megnyilvánulni, ha így is gyakorolsz.)

 

 1. Szokj hozzá a saját hangodhoz. Amikor otthon tanulsz, akkor időről időre olvass fel hangosan egy szöveget, vagy mondj annyi példamondatot a megtanult szerkezettel, amennyi csak eszedbe jut. Ez a módszer csökkentheti a megszólalástól való félelmedet, és növelheti az önbizalmadat.

 

 1. Angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni. Ha nem kommunikálsz rendszeresen szóban egy másik emberrel, akkor féloldalas lesz a tudásod, és nem fogod tudni használni. A szóbeli gyakorlás biztonságos, nyilvános szereplés nélküli formáját nálunk is kipróbálhatod, de kereshetsz pl. angol anyanyelvű beszélgetőpartnert is magadnak a neten.

 

 1. Nézz szét a nagyvilágban. Ha van rá lehetőséged, akkor utazz, utazz, utazz 🙂 Kezdeményezz beszélgetést a helyiekkel, érdeklődj a turista információnál a lehetőségekről, elegyedj szóba az étteremben, szállodában stb. Hidd el, az első néhány zavarba ejtő perc után rengeteget fogsz profitálni belőle.

 

 1. A nevetés nem csak gyógyít, tanít is. Egy vicces, megható, elgondolkodtató kép angol felirattal, sokat segíthet abban, hogy kellemes és mindennapos elfoglaltsággá váljon a nyelvtanulás. Ilyen képekre utazz a Facebook-on:
Ugye, hogy mennyivel könnyebb? :)

Ugye, hogy mennyivel könnyebb? 🙂

 

 1. Teszteld a tudásodat. A neten milliónyi (rövid + ingyenes) feladatsort, játékos tesztet találhatsz, amikkel csekkolhatod a tudásodat. Ideális gyakorlási lehetőség két megbeszélés között, kávészünet alatt, vagy akár a reggeli dugóban ülve.

 

 1. Vezess naplót. Baromi hatékony nyelvtanulási eszköz, ha egy aznap hallott/látott/olvasott/elcsípett angol szót + a kapcsolódó szituációt, hangulatot megörökíted egy naplóban. Ha minden este rászánsz 4-5 percet erre, akkor kis idő után lesz egy teljesen egyedi, személyre szabott, és interaktív szótárad, benne pedig csupa olyan szó, és mondat, aminek a jelentésén soha többé nem fogsz gondolkodni.

 

 1. Önnek 1 új, szöveges üzenete érkezett. Keress a neten egy külföldit, akivel levelezhetsz. Hetente 1-2 levél megírása nem kerül sok időbe, viszont hatékonyan fejlesztheti az informális levélírási képességedet, amire tanfolyami körülmények között nem mindig jut elég idő.

32-nyelvtanulasi-tipp-angolul

 1. Gondolkodj angolul. Próbáld meg lefordítani az agyadon átvillanó gondolatokat, és kezdd el kommentálni, amit éppen csinálsz. „Most lemegyek a lépcsőn. Felszállok a metróra. Leszállok a metróról. Felmegyek lifttel. Veszek egy kávét a kedvenc helyemen.” Menne angolul? 🙂 Próbáld ki!

Egy szó mint harminckettő: kezdj el tanulni, és használd, alkalmazd a megtanultakat.

 

Ha kedvet kaptál a tanuláshoz, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, amivel stresszmentesen, nyilvános szereplés nélkül, mégis folyamatosan beszélve tanulhatsz meg angolul beszélni:

button

Share This